09-05-07

LANGS EEN OMMETJE KOM JE ER OOK...

Het is merkwaardig hoe ons dorp doorkruist wordt door ellenlange fiets- en wandelroutes. Op zich niet zo erg, denk je. Probeer maar eens tijdens het weekend een gezellig terrasje mee te pikken om tijdens een zonnige vrije dag, ‘en famille’ lekker bij te kletsen. Die terrassen floreren van de dagjestoeristen met ingevette billen uit hun kleurrijke fietsbroek stekend of ‘adventurers’ met zware stapschoenen, die een Leffe of Orval komen degusteren op hun rustpunt aan de boorden van de Leie. Ik denk dat ik in Zulte eens ga ‘klappen’ met een brouwer die bereid is een streekbiertje met de naam ‘Loatemsche Kleppe’ te bottelen. Een pittig biertje van hoge gisting met een toch fruitige nadronk. Dat daar nog geen ‘kat’ aan gedacht heeft, zeg! Nen Laetemschen’ als je chauvinistisch wil blijven, maar dan ben je in Deurle verplicht (noblesse oblige) van ‘Nen Deurelschen’ te schenken.

Voor de horeca is al dat gewoel een gouden zaak, maar dat eeuwig probleem blijft bestaan!

Waar vind je verdomme een kaart of wandelplan van Latem. De VVV-Leiestreek krijgt hier geen poot aan de grond. Zelfs geen ‘kerststalleke’ waar vrijwilligers wat uitleg zouden kunnen verschaffen over de streek, de historiek of poepsimpel brochures aan de man kunnen brengen. Heb samen met vrienden al het idee geopperd om een oude mobilhome om te toveren tot ‘rijdend’ toerismekantoor, maar denk je dat iemand van het bestuur daar oor voor heeft?

Ja, over katten gesproken: in mei 2006 deed een dame uit Hooglatem haar beklag over verwilderde katten, de buurt vroeg om snelheidsremmers, de voortuinen werden doorploegd door vuilkar en haastige postmannen… Noppes.

Sinds Hooglatem, niet meer dramatisch onder water kwam te staan, werd dit ‘nieuw aan te snijden gebied’ met geen woord meer genoemd. Rust laten waar rust is, denkt men in ‘het Leiepaleis’

Nu was de ‘kattenpopulatie’ echter dusdanig aangegroeid en veroverde tuinsets, terrassen en prieeltjes op zoek naar voedsel en/of geborgenheid dat er wel degelijk gevaar was voor de bewoners en hun dieren, vertelde een bevriende dierenarts. Probeer maar eens een kat te vangen! Dieren (en zeker verwilderde) zijn slimmer dan mensen. De oplossing kwam er pas toen ik (naïef als ik ben) tussen pot en pint de situatie aanhaalde bij de ex-collega’s van de ‘serieuze pers’. Die mannen moeten tegenwoordig de kleinste weetjes dagdagelijks kwijt aan hun krantenbaas. De wijk, ja het dorp was te klein!

Dan kwam de reactie! Groene Paula keek kwaad in mijn richting, het College was niet tevreden, maar toch kwam er een plaatsbezoek van de ‘opperhoofden’. Of de klachten nu gegrond waren of niet, laat ik in het midden. Mijn honden en ik hadden problemen met de katten en een zestal buren eveneens, dus… De desiderata van de wijk kwamen stuk voor stuk over de tong en wat merkten wij: iedereen zat op dezelfde golflengte. De bevoegde instanties hadden oog en oor voor onze vragen en klachten en wat het belangrijkste was, de bewoners leerden hun buren kennen en dat is belangrijk. Dat was nu ‘mijn’ goal, om het eens uit het Engels te verhalen. De buurtploeg scoort: er komt een speelstraat in de zomervakantie, er komen tijdelijke snelheidsremmers, men is het eens over het bomenbestand en er zijn zelfs plannen voor een zomerse buurtbarbecue, een ‘bring en braai’, waar wie het wil gezellig komt ‘socializen’. Toppunt is dat dit laatste idee van onze Columbiaanse buurman komt, die pas verhuisde naar Leerne en toch in augustus even terugkomt om alles te coördineren! Core, Brigitte, Anne, Monique, Jo, Leo, Geertje, Johan, Norbert, Gilbert… ik ga ze nu niet allemaal vernoemen, de Karel Van Wijnendaelelaan rekent op jullie om ‘het vuur warm te houden’. We zijn goed op weg, nu nog Wim Van Herreweghe aanporren om eens werk te maken van dat in 2005 aangeboorde idee om een beeltenis van de stichter van de Ronde Van Vlaanderen aan de ingang van ‘zijn’ straat neer te planten…

10:24 Gepost door Albert-Fernand HAELEMEERSCH in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Goe gezeiet Voilà, Berke
g'et ut ulder were nog ne keer goe in ulder sause gedoan. Loat de Kleppe moar vrie sere vuurskleppen.

Gepost door: De vlerk | 07-06-07

De commentaren zijn gesloten.