30-09-06

IS LATEM NIET RIJP VOOR SATIRE?

Ik heb zo lichtelijk de indruk dat de verkiezingskoorts dusdanig gestegen is dat men zich op de Sinksenfoor waant waar men vijfmaal mag gooien voor 50 eurocent. Een ding besef ik ook: zelfs hooggeschoolden hebben geen kaas gegeten van satire en voelen zich konstant persoonlijk aangevallen. Ik ben nu aan de 11de jaargang toe en aan het 44ste nummer van De Loatemsche Kleppe.

Ware het niet dat ik honderden schouderklopjes kreeg op amper een vijftal negatieve reacties, had ik er sinds lang de brui aangegeven. Dat de Kleppe, net voor 8 oktober, nogal politiek getint is, geef ik grif toe. De indianenverhalen die in onze dorpen de ronde doen lenen er zich toe. Soms trap je al eens tegen het zere been, of raak je een kwetsbare achillespees, maar wie kan het je kwalijk nemen als je jouw eigen mening uit op een ludieke, satirische manier? We hadden vroeger 'De Roste Wasser', 'Toone De Plekker', ja zelfs onze eigenste Jan D'Haese, die eens venijnig konden uithalen, maar ik meen te begrijpen dat dit in een lokaal blad niet kan, maar enkel 'elitair' voer is voor gevestigde kranten en magazines. Ik hou van het dorpsleven en de onvermijdelijke roddels. Dat is folklore. Of je nu in een chique villa of loft woont of je tevreden moet stellen met een eenvoudig optrekje, net als ik, het doet er niet toe. Ook hoe je het verworven hebt is helemaal mijn zaak niet. Ik voel mij bij iedereen thuis die sympathiek is en het meent met Latem en Deurle. Welke kleur of overtuiging je hebt kan mij geen barst schelen. Iedereen doet wat hij doet. De inborst telt!  De mensen moeten leren relativeren en hun soms te lange tenen eens een beetje intrekken.  De koorts zal mettertijd wel zakken...

11:35 Gepost door Albert-Fernand HAELEMEERSCH in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

13-09-06

DE JAAGPADEN ZIJN OOK MIJN STOKPAARDJE

Hieronder een brief van mijn goeie vriend Michel Flamme, estheet en natuurliefhebber. Ik erger mij evenzeer over het verdwijnen van de jaag- of trekpaden langs de Leie, waar ik van 1960 tot 1968 heerlijke jeugdjaren heb gehad. Mijn bootje bij Bertha Oosterlinck, eentje bij Brigitte en een ander bij Martine, Brigitte en Michel en aan de kant van 'Keuze' bij Linda en Dirk en een zware speedy bij Marcelleke Tuborg... Heimwee krijg je ervan...

Hier komt een brok ergernis van een vriend:

 

Dag Albert,

 

Inderdaad, de Kleppe gelezen. Je vraagt om feed-back. Hier komt ze.

Er is één puntje (er zijn er natuurlijk veel meer maar die zijn voor een andere keer) dat me stoort in ons dorp aan de Leiebocht.

Ik ben een hartstochtelijk fietser en als de  conditie wat meezit ook een fervent jogger.

Niets boven zachtjes bollen langs de Leieoevers of flaneren langs de waterkant.

 

Helaas, driewerf helaas, dit is totaal onmogelijk in het Leiedorp bij uitstek.

De oevers zijn privé, zij dienen enkel als decor voor exclusieve barbecues en het ruisend riet gedijt enkel in champagne.

Aan het gemeentehuis is er een gaatje (de stijger) en aan het veer van de Baarle-Frankrijkstraat, daarmee moet het vulgum plebs het maar doen. Voor het overige is de Leie totaal onzichtbaar in onze gemeente.

Om de Leie te zien moet je op grondgebied Gent of Deinze zijn, daar zijn prachtige wandel- en fietspaden over quasi de volledige lengte.

Sint-Martens-Latem is hiermee een buitenbeentje. Doodsbang voor het grote geld dat zich op de oevers heeft genesteld bibberenze in het gemeentehuis al jaren. Wat elders geen probleem geeft kan hier niet.

Wettelijk is de oever openbaar domein.

 

Gelukkig zijn er geen Leieschilders meer in Latem, ze zouden technisch werkloos zijn, tenware zij, op de stijger gezeten, steeds weer opnieuw en ten treure toe ons mooi gemeentehuis zouden schilderen.

Of was dat misschien iemands verborgen bedoeling?

Ik maak mij geen enkele illusie voor het volgend bestuur, wie er ook de sjerp krijgt, de Leie blijft privé.

 

Graag had ik hierover de mening van de kandidaten gehoord.

Intussen ga ik wat fietsen en om het met Arsène Weba te zeggen, in Gent of in Deinze.

 

vele groeten,

Michel Flamme

 

 

20:29 Gepost door Albert-Fernand HAELEMEERSCH in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

'T MOE GEDOAN ZIJN MEE NEUTEN!

Merkwaardig hoe verkiezingen de mensen zo kunnen beïnvloeden! Jaar en dag kom je samen, tafel je samen, ga je samen op stap in alle vriendschap en jovialiteit, maar als de ‘strijd’ begint zit je mekaar in de haren. Plots wordt er ‘gestenigd’ dat het een lust is en de ene zou de andere met haar en huid oppeuzelen. Dat allemaal voor een zitje rond de tafel der ‘notabelen’. De aanhang wordt kregelig en balorig en gaat met mekaar haast op de vuist.

Ik trek mij van al dat gedoe geen bal aan. Woon je in Latem of Deurle en ben je positief ingesteld, dan heb je mij als vriend. Heb je assertiviteitsproblemen dan moet daar dringend aan gewerkt worden. Wij, mandatarissen, hebben allen hetzelfde doel: een gemeente runnen als een manager, maar laat het dan wel zijn met affiniteiten naar de faam en naam die onze voorvaderen ons geschonken hebben.

 

Laten we ons dorp in ere houden en werken voor de mensen die er wonen.

Als Latemnaar heb ik het voordeel dat ik de mentaliteit van mijn voorzaten blijf hanteren:

luisteren wat een ander te vertellen heeft, zijn verhaal weerleggen of toegeven dat hij gelijk heeft en er mijn les uit leren.  Dat mijn alter ego een polemieker is, kan ik niet verhelpen. Bèrke de Kleppe strooit vaak zout in de wonde, maar weet verdomd goed waarover hij spreekt. Dit is gewoon ervaring en – laat het ons verwoorden als – dossierkennis of beter nog, weten wie jouw Pappenheimers zijn. Ik wil vreedzaam leven in het dorp waar ik geboren ben, waar ik opgroeide en waar ik nog steeds thuis ben.

Kortom, welke lijst het ook weze, ze mag maar één doel hebben: elkeen het licht in de ogen gunnen en werken voor een comfortabel en goed gevoel voor ALLE inwoners.

Aan egotrippers en demagogen heb ik steeds een hekel gehad. Ik heb een band met Latem en Deurle, zoals paracommando’s hebben met mekaar en die band is onlosmakelijk.

Ik kreeg trouwens een schitterende brief van geestesgenoot en kunstenaar, Michel Flamme. Binnenkort komt de inhoud (ongekuist) online en ik hoop dat er heel wat reacties op binnenlopen. Hou het kopje fris!

10:57 Gepost door Albert-Fernand HAELEMEERSCH in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |