13-09-06

DE JAAGPADEN ZIJN OOK MIJN STOKPAARDJE

Hieronder een brief van mijn goeie vriend Michel Flamme, estheet en natuurliefhebber. Ik erger mij evenzeer over het verdwijnen van de jaag- of trekpaden langs de Leie, waar ik van 1960 tot 1968 heerlijke jeugdjaren heb gehad. Mijn bootje bij Bertha Oosterlinck, eentje bij Brigitte en een ander bij Martine, Brigitte en Michel en aan de kant van 'Keuze' bij Linda en Dirk en een zware speedy bij Marcelleke Tuborg... Heimwee krijg je ervan...

Hier komt een brok ergernis van een vriend:

 

Dag Albert,

 

Inderdaad, de Kleppe gelezen. Je vraagt om feed-back. Hier komt ze.

Er is één puntje (er zijn er natuurlijk veel meer maar die zijn voor een andere keer) dat me stoort in ons dorp aan de Leiebocht.

Ik ben een hartstochtelijk fietser en als de  conditie wat meezit ook een fervent jogger.

Niets boven zachtjes bollen langs de Leieoevers of flaneren langs de waterkant.

 

Helaas, driewerf helaas, dit is totaal onmogelijk in het Leiedorp bij uitstek.

De oevers zijn privé, zij dienen enkel als decor voor exclusieve barbecues en het ruisend riet gedijt enkel in champagne.

Aan het gemeentehuis is er een gaatje (de stijger) en aan het veer van de Baarle-Frankrijkstraat, daarmee moet het vulgum plebs het maar doen. Voor het overige is de Leie totaal onzichtbaar in onze gemeente.

Om de Leie te zien moet je op grondgebied Gent of Deinze zijn, daar zijn prachtige wandel- en fietspaden over quasi de volledige lengte.

Sint-Martens-Latem is hiermee een buitenbeentje. Doodsbang voor het grote geld dat zich op de oevers heeft genesteld bibberenze in het gemeentehuis al jaren. Wat elders geen probleem geeft kan hier niet.

Wettelijk is de oever openbaar domein.

 

Gelukkig zijn er geen Leieschilders meer in Latem, ze zouden technisch werkloos zijn, tenware zij, op de stijger gezeten, steeds weer opnieuw en ten treure toe ons mooi gemeentehuis zouden schilderen.

Of was dat misschien iemands verborgen bedoeling?

Ik maak mij geen enkele illusie voor het volgend bestuur, wie er ook de sjerp krijgt, de Leie blijft privé.

 

Graag had ik hierover de mening van de kandidaten gehoord.

Intussen ga ik wat fietsen en om het met Arsène Weba te zeggen, in Gent of in Deinze.

 

vele groeten,

Michel Flamme

 

 

20:29 Gepost door Albert-Fernand HAELEMEERSCH in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

pijnpunt Michel, ik denk niet dat je voor 8 oktober een politieker zal kunnen laten reageren. Jaagpaden zijn betwistbaar geworden. Normaal hebben ze geen nut meer omdat er niet meer 'gejaagd' of 'getrokken' wordt. De binnenscheepvaart is gemotoriseerd en de rest evenzeer. Voor veel mensen blijft het een erfdienstbaarheid en is de grond openbaar domein, maar dan moet je alle kerkwegels, militaire wegen en dergelijke, wettelijk gezien ook weer laten openen en dan kom je in een toestand als met 'de textielbaron' in Waasmunster. De wet daarover is één en al onduidelijkheid, maar misschien krijg je een duidelijk antwoord van een goeie ziel die niks met politiek te maken heeft.

Gepost door: HAGAR | 15-09-06

STATUUT BLIJFT ONBETWISTBAAR Mijn beste Michel,
Er is toch een deskundig a-politieker die antwoord gaf
Ik citeer:
Het statuut van de jaagpaden blijft hoe dan ook onbetwistbaar. De wetgever verplicht de aangrenzende eigenaar deze open te houden. In de huidige tijd zijn jaagpaden evenwel toeristisch, recreatief zeer interessant.

Dat hun functie kan wijzigen heeft alleen te maken met de technische mogelijkheden van het uitbaggeren van de Leie.
Als toeristische trekpleister blijven ze hoe dan ook belangrijk om de ganse groene structuur van de Leie in Sint-Martens-Latem te laten verder beleven.

Een infodag, uitgaande van het gemeentehuis zou wenselijk zijn. Daaropvolgend kan bijvoorbeeld een week of een weekend georganiseerd worden waarbij de tuinen palend aan de Leie opengesteld worden om het publiek / groentoerisme, door te laten. >

Christian Vermander

Gepost door: HAGAR | 18-09-06

De commentaren zijn gesloten.