17-08-06

DE VOORSTAD GROEIT

DORPSPOLITIEK: opportunisme, roddels en geld

 

De Standaard, de kwaliteitskrant van Vlaanderen, heeft haar Nederlandse economiespecialist Ruben Mooijman naar het kleine Leiedorpje gestuurd om een analyse te maken van de heersende dorpspolitiek. Als Nederlander kon de competente economist natuurlijk onmiddellijk terecht bij een man die de Nederlandse manier van wonen, leven en denken op een gouden dienblaadje brengt, ‘geretraiteerd’ (om een Latemse term te gebruiken) hoogleraar Bob Van Hooland, ex-burgemeester van Sint-Martens-Latem.

Waar je van Ruben een schitterend stuk zou verwachten over bestuurskunde, economische welstand, levensstijl en cultuur in – wat hij noemt – het rijkste dorp van Vlaanderen, werd het een hoogstaande cursus moddergooien, waarin hijzelf jammer genoeg als modderfiguur uitkomt. Jammer voor al dat verspild talent.

Het lijkt mij als journalist, Latemkenner en gemeenteraadslid duidelijk dat de brave jongen hier misbruikt werd als ghostwriter voor lijsttrekker Bob Van Hooland en aldus diens campagne (?) moest op gang trekken.

Het is gevaarlijk je te laten leiden door mensen die wrok hebben tegen alles wat niet uit hun koker komt en gefrustreerd blijven omdat ze na jaren aan het bestuur te zijn geweest, plots de duimen moeten leggen voor een nieuwe meerderheid. Die meerderheidswissel kon er al zes jaar eerder geweest zijn en Bob wist de bui hangen.

Het zij zo. Als je met modder wil gooien moet je raak gooien en niet naast de kwestie praten. Zeker niet als je zelf het zinkend schip hebt verlaten met... lijken aan boord. Is het niet, Bob?

Als onderzoeksjournalist ga je dieper en pluis je de dossiers tot op de bodem uit of anders ga je beter voor een pulpkrant werken waar ethiek niet op de eerste plaats komt.

De klucht in De Standaard doet mij denken aan een journalistieke bijdrage die onze Vlaamse Karel Van de Woestijne op 23 oktober 1907 pende voor een Nederlandse courant. Het stukje staat in het tweede deel van het ‘Verzameld Journalistiek Werk’ van onze Karel en verscheen in 1986 bij het Cultureel Documentatiecentrum Gent op bladzijde 169, onder de titel ‘Verkiezing op het Dorp’.

De inhoud is ongeveer dezelfde, alleen veel waardiger en subtieler. Karel was dan ook een integer journalist.

Ik ga er verder niet over uitwijden, maar het loont de moeite om het op te zoeken en van een aardig stukje literaire journalistiek te genieten.

Wat ‘De Voorstad Groeit’ betreft, verkies ik het boek van mijn goede vriend Louis, met wie ik als broekje dikwijls in het treinstel (den boemel) naar Aalst, gegrapt heb en over vrouwelijke vormen filosofeerde.

Jammer dat DS zich tot zulke labiele, zwak onderbouwde themastukken leent.

Een goede oefening zou zijn dat collega Mooijman zich eens zelf op de dossiers gooit en zijn persoonlijke versie van de aantijgingen, intriges en ‘vuilpraterij’ op een objectieve wijze naar zijn lezers brengt Het zou een heel ander beeld brengen over wat Professor Van Hooland ‘Het DNA van het dorp’ noemt. De inwoner en de kiezer hebben toch recht op de waarheid, niet waar Ruben?

10:27 Gepost door Albert-Fernand HAELEMEERSCH in Algemeen | Permalink | Commentaren (7) |  Facebook |