17-08-06

DE VOORSTAD GROEIT

DORPSPOLITIEK: opportunisme, roddels en geld

 

De Standaard, de kwaliteitskrant van Vlaanderen, heeft haar Nederlandse economiespecialist Ruben Mooijman naar het kleine Leiedorpje gestuurd om een analyse te maken van de heersende dorpspolitiek. Als Nederlander kon de competente economist natuurlijk onmiddellijk terecht bij een man die de Nederlandse manier van wonen, leven en denken op een gouden dienblaadje brengt, ‘geretraiteerd’ (om een Latemse term te gebruiken) hoogleraar Bob Van Hooland, ex-burgemeester van Sint-Martens-Latem.

Waar je van Ruben een schitterend stuk zou verwachten over bestuurskunde, economische welstand, levensstijl en cultuur in – wat hij noemt – het rijkste dorp van Vlaanderen, werd het een hoogstaande cursus moddergooien, waarin hijzelf jammer genoeg als modderfiguur uitkomt. Jammer voor al dat verspild talent.

Het lijkt mij als journalist, Latemkenner en gemeenteraadslid duidelijk dat de brave jongen hier misbruikt werd als ghostwriter voor lijsttrekker Bob Van Hooland en aldus diens campagne (?) moest op gang trekken.

Het is gevaarlijk je te laten leiden door mensen die wrok hebben tegen alles wat niet uit hun koker komt en gefrustreerd blijven omdat ze na jaren aan het bestuur te zijn geweest, plots de duimen moeten leggen voor een nieuwe meerderheid. Die meerderheidswissel kon er al zes jaar eerder geweest zijn en Bob wist de bui hangen.

Het zij zo. Als je met modder wil gooien moet je raak gooien en niet naast de kwestie praten. Zeker niet als je zelf het zinkend schip hebt verlaten met... lijken aan boord. Is het niet, Bob?

Als onderzoeksjournalist ga je dieper en pluis je de dossiers tot op de bodem uit of anders ga je beter voor een pulpkrant werken waar ethiek niet op de eerste plaats komt.

De klucht in De Standaard doet mij denken aan een journalistieke bijdrage die onze Vlaamse Karel Van de Woestijne op 23 oktober 1907 pende voor een Nederlandse courant. Het stukje staat in het tweede deel van het ‘Verzameld Journalistiek Werk’ van onze Karel en verscheen in 1986 bij het Cultureel Documentatiecentrum Gent op bladzijde 169, onder de titel ‘Verkiezing op het Dorp’.

De inhoud is ongeveer dezelfde, alleen veel waardiger en subtieler. Karel was dan ook een integer journalist.

Ik ga er verder niet over uitwijden, maar het loont de moeite om het op te zoeken en van een aardig stukje literaire journalistiek te genieten.

Wat ‘De Voorstad Groeit’ betreft, verkies ik het boek van mijn goede vriend Louis, met wie ik als broekje dikwijls in het treinstel (den boemel) naar Aalst, gegrapt heb en over vrouwelijke vormen filosofeerde.

Jammer dat DS zich tot zulke labiele, zwak onderbouwde themastukken leent.

Een goede oefening zou zijn dat collega Mooijman zich eens zelf op de dossiers gooit en zijn persoonlijke versie van de aantijgingen, intriges en ‘vuilpraterij’ op een objectieve wijze naar zijn lezers brengt Het zou een heel ander beeld brengen over wat Professor Van Hooland ‘Het DNA van het dorp’ noemt. De inwoner en de kiezer hebben toch recht op de waarheid, niet waar Ruben?

10:27 Gepost door Albert-Fernand HAELEMEERSCH in Algemeen | Permalink | Commentaren (7) |  Facebook |

Commentaren

Kopstoot van Bob Albert, je hebt weer overschot van gelijk!
De sympathie en het respect waar Bob kon op rekenen in Latem heeft nu wel een flinke knauw gekregen. Spijtig, want nu dreigt hij de geschiedenis in te gaan als de burgemeester die op het einde van zijn carrière als politicus het nodig vond om een kopstoot uit te delen. Zoals Zidane, weet je wel. Ook zo een prachtige carrière, maar iedereen zal hem herinneren omwille van de kopstoot.

Gepost door: Marnix Van de Gehuchte | 18-08-06

Ben nog eens langs geweest Vond het leuk om nog eens langs te komen en bij te lezen. Antwerpse groetjes.

Gepost door: gidsjoris | 18-08-06

Sereniteit siert u Albert, bij zo'n frontale aanval van voren, toch sereen blijven en waardig reageren, siert u!
Anderen hebben dit niet gekund en hebben geoordeeld dat het nodig was de brug van het politiek fatsoen over te steken naar....?!? Dat zullen enkel zij ontdekken. Ik weet het liever niet.

Gepost door: Kristof Vanden Berghe | 18-08-06

COOL BLIJVEN Beste Kristof, dank je voor de reactie. Het feit dat ik in mijn brief aan DS sereen blijf ligt misschien aan het feit dat geen 'politieker' ben. Ik bekijk mijn mandaat als gemeenteraadslid als dienstbetoon aan mijn en onze dorpsgenoten. Als geboren en getogen Latemnaar zal ik de 'ziel' van deze unieke plek in Vlaanderen blijvend 'rein' houden. Als columnist lok ik graag polemieken uit. Bij het besturen van een gemeente probeer ik die te vermijden.

Gepost door: Albert Haelemeersch | 20-08-06

Schuldig verzuim of roddel? Dag Albert,
hierbij een lezersbrief die ik zopas, na lang aarzelen, naar de Standaard verstuurd heb.
Groetjes
Erik

Sint-Martens-Latem,
20/08/06

Betreft: De voorstad groeit – Heibel in het rijkste dorp van Vlaanderen

Aan de redacties van de VUM-groep.
Naar aanleiding van bovengenoemde artikels, verschenen in de editie van 12/08/06 graag volgende lezersbrief:

De voorstad groeit – Heibel in het rijkste dorp van Vlaanderen

Welzijn met boegbeeld Robert Van Hooland wil de goegemeente laten geloven dat een corrupt complot wederrechtelijk grond heeft verworven in Sint-Martens-Latem. Dit keer is het een weinig kritische reporter van de Standaard die voor de kar gespannen wordt. Nochtans kreeg de Welzijn fractie, mezelf incluis, van alle betrokkenen reeds ruim een jaar terug de nodige uitleg. Waarom komt Welzijn hier dan vlak voor de verkiezingen (veertien maanden na datum) mee voor de dag?

Voor mij is het simpel:
Ofwel is er corruptie, en dan moesten zij die hiervan op hoogte waren al lang juridische stappen genomen hebben.
Ofwel is er geen, en dan moet men zwijgen in plaats van zich te ontpoppen tot ordinaire roddel-“partij”.
Met deze uitval heeft een gewezen bestuursgroep met zijn oud- burgemeester het niveau van de politiek in Sint-Martens-Latem serieus naar beneden gehaald. Politiek moet correct gevoerd worden en niet drijven op insinuaties, leugens en halve waarheden.
Elk verder woord dat aan dit voorval besteed wordt is er uiteindelijk een teveel.


Erik Van den Abeele
Voormalige fractieleider Welzijn
Onafhankelijk gemeenteraadslid

Gepost door: Erik Van den Abeele | 21-08-06

Schuldig verzuim of roddel Geachte heer Van den Abeele,

Als inwoner van Sint-Martens-Latem heb ik u steeds weten te waarderen voor uw tussenkomsten in de gemeenteraad, zeker als ze betrekking hadden op de Latemse begroting. Dossierkennis en opbouwend, al zat u op de Welzijn-banken.

Ik mis die twee elementen (dossierkennis en opbouwend) duidelijk in uw reactie in de Loatemschekleppe, naar aanleiding van de recente persberichten.

Ik stel wel samen met u vast, dat de timing waarmee dit dossier de lokale en nationale pers haalt (VRT-digitaal nieuws van 22/08) niet toevallig zal zijn. Ik denk dat dit eigen is aan het politieke bedrijf. Ik betreur dit, de waarheid dient niet te worden opgespaard.

Politiek is als gas/lucht. Het is veelal onzichtbaar en neemt steeds het grootste volume aan.

Ondertussen vergeet de politiek dat naast de vete tussen meerderheid en oppositie, er ook nog zoiets bestaat als de burger en de waarheid.

Mij zou het alvast bijzonder interesseren - in het dossier van de verkoop van de OCMW-gronden - om dit document ter mijner beschikking te krijgen. Waarom trouwens gewoonweg niet publiceren op deze site?

De burger kan zich heus wel een beeld vormen of het al da niet over een kopstoot gat.

Gepost door: Eugène Marchant | 23-08-06

KOPSTOOT OF NIET? Waarde Heer Marchant, het dossier waar u naar verwijst was en is nog toegankelijk voor elke burger, zowel, toen, bij de notaris als bij de gemeentesecretaris. Trouwens in een open beleid zijn alle dossiers in te kijken bij eenvoudige vraag aan de gemeentesecretaris. Als u zich de moeite troost om naar het eerste verdiep van ons 'paleis' te gaan, kan u het gerust aan de secretaris opvragen.

Gepost door: Albert | 25-08-06

De commentaren zijn gesloten.