20-07-06

ZOMERSE BEDENKINGEN OF IS HET STILTE VOOR DE STORM

 RUST?

 

Sinds 15 juli is alles rustig in ons dorp. Geen risico om van de baan gedrumd te worden door een of andere breeduitgevallen laagvlieger. Iedereen is gepakt door de warmte of is naar het buitenland gevlucht. De meeste winkels zijn dicht. Alleen quads, jonge Schumachertjes met opgefokte kleine bolides en horden fietsers of strompelende wandelaars hinderen het doorgaand verkeer... als dat er al is.

Als ons Astrid nu slim is en de stekker van de koeltoog en frisdrankkast in de contactdoos stopt, kan ze poen scheppen dat het een lust heeft. Daar weegt het argument van dure energierekeningen niet tegenop! Dorstigen laven is een van de heerlijkste werken van barmachtigheid (of was het nu barmhartigheid?) en kan voor de kleine middenstander uiterst lucratief zijn. De laatste tijd is Astrid er echter met haar gedachten niet bij. Zou het kunnen dat ze op vrijersvoeten is? Ik heb namelijk gemerkt dat de winkeldeur af en toe slotvast is en dat is niet haar gewone doen. Haar spaarzaamheid inzake electriciteitsgebruik doet me vaak terugdenken aan mijn ‘tante klokke’, Rachelleke van Café Bachtenberge. Voor de rest zijn er weinig raakpunten, tenzij het feit dat ook zij een echt volksfiguur was. Rachel was echter maniakaal bezig met stofdoek, emmer en dweil want ze was allergisch aan stof en janboel. Daarom ook dat ’s winters haar kolenvuur op een laag pitje brandde. Kolen gaven stof en stof gaf werk. Dat de kaarters van de zondagmorgen met verkleumde vingers en een druipneus de tafels vulden, deerde haar niet, dat dreef alleen maar het verbruik van de jenever de hoogte in.

Rachel was tevens een schichtig figuur. Je stond versteld hoe kwik ze – zelfs op hoge leeftijd – haar klanten bestelde en honderd keer de keldertrap op en af liep om een kelderfris biertje te halen, want een frigo was niet haar ding. Zo’n spul verkwanselde de smaak en kwaliteit van het gerstennat. Of was het een fabel om een koelkast buiten te houden?

Bij Astrid is die kwikheid anders. Als je daar winkelt moet je tijd hebben. Zij is duidelijk voor onthaasting. Nu mij deert dat niet. Ik doe gewoon een ‘klapke’ met de andere klanten, die eveneens tot wachten gedoemd zijn. Leuk. Op die manier hoor je dingen die je anders nooit zou te horen krijgen en kan je als ‘plaatselijk politicus’ een beetje aan dienstbetoon doen.

Het is merkwaardig dat mensen geen geduld meer hebben. Hoewel ik van binnen een echte zenuwpees ben, kan ik dat in sommige omstandigheden goed kamoefleren. Alleen tijdens gemeenteraden kan ik mij ergeren als sommige hardleerse collegae oeverloos gaan discussiëren of steeds weer in herhaling vallen. Dan krijg ik het op de heupen. Ik krijg dan zin om de plaats van de voorzitter in te nemen en op tafel te hameren om de discussie af te ronden. Zinloze, demagogische discussies met zuiver politieke bedoelingen jagen mij in de gordijnen. Bij Astrid heb ik dat niet. Ik benijd vaak Prosper, die vanachter het hoekje, de mensen kan observeren en een oogje in het zeil houdt. Beter dan een bewakingscamera en een aansprekingspunt voor de kalmere periodes.

Zo vernam ik heel toevallig dat Latem binnenkort weer een monument armer gaat worden. Het trof mij diep in het hart. De plaats waar mijn pril (nu ja, pril) uitgangsleven zich afspeelde, waar ik danste dat het een lust was, menig meisje versierde of mijn liefdesverdriet verdronk, gaat plaatsruimen voor een meubelzaak. Ik wist niet wat ik hoorde. Ik wil het nog altijd niet geloven: ’t Pompierke gaat dicht! Ik moet Paula en Luc dringend interpelleren. Het mag niet zijn dat de tempel waar ik de voorloper van John Travolta was, maar waar ik ook met moeder en de tantes ijsjes kwam eten, zomaar in rook opgaat!

Monumenten zijn hier blijkbaar gedoemd om te verdwijnen.

Als ik zo op zaterdagmorgen mijn babbeltje ga doen met Mielke en Julia Sonnaert, Rafke Verkerken en andere Brakelse figuren, sta ik soms verstomd van de verhalen die ik hoor over ons oude Latem. Wat is er hier aan heemkundige, volkse rijkdom verkwanseld in de vorige eeuw!

Ik dacht een Latemkenner te zijn, maar wat heb ik de laatste maanden aan volkswijsheid opgestoken!

Nu de zon en de vakantie er zijn, probeer ik alles te assimileren, netjes te ordenen en neer te pennen als een volleerd kroniekeur. In de koelte van mijn schrijfkamertje verwerk ik alle wijsheden en bereid ik me voor op de storm: 8 oktober 2006, maar dat is voor de volgende keer. Als ik daar nu reeds aan begin, heb ik mijn kruit verschoten voor de verkiezingscampagne goed van start gaat... Geniet van zon, bier en wijn!

11:52 Gepost door Albert-Fernand HAELEMEERSCH in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |