09-03-04

ZIN VAN KUNST IN OPENBARE RUIMTE

Kunst in de openbare ruimte. Op verschillende kunstacademies is het zelfs een studierichting. Alleen is niet iedereen altijd even blij met deze kunstuitingen, die met grote medewerking van de overheid geplaatst worden. Moet de overheid luisteren naar het protest van burgers of is de kunst belangrijker?

Kunst in de openbare ruimte geeft iedereen een kans met kunstwerken in aanraking te komen. Als je boodschappen gaat doen of naar je werk rijdt kom je langs kunstwerken, zonder dat je naar een museum hoeft te gaan. Je hoeft geen entree te betalen en je bent er geen extra tijd mee kwijt. Sta je in de file? Ook dan geeft een kunstwerk een beetje afleiding èn het is een mooi gespreksonderwerp. Op deze manier wordt kunst op een prettige manier in het dagelijks leven geïntegreerd.
Niet alleen voor de voorbijgangers, maar ook voor de kunstenaars zelf is de mogelijkheid om een kunstwerk langs de openbare weg te mogen plaatsen een mooie kans om hun kwaliteiten te tonen. Vaak krijgen ze subsidie zodat ook minder rijke of jonge kunstenaars iets moois kunnen maken. Hun werk komt dan op een plaats te staan waar veel mensen het kunnen zien. Het publiek kan zo geïnteresseerd raken in ander werk van de kunstenaar.

Verder kunnen kunstwerken de sfeer op een bepaalde plaats positief beïnvloeden. Het wordt gezelliger, kleurrijker en persoonlijker. Mensen worden er vrolijk (?) van. Een kunstwerk maakt een plek bijzonder en uniek.
Ondanks al deze pluspunten zijn er toch mensen die kunst in de openbare ruimte met gemengde gevoelens onthalen. Een veel gehoord argumenten van tegenstanders is dat ze het niet mooi vinden. Maar wat is mooi? Ook hier geldt: ‘Er is nog geen kok gevonden die kan koken voor alle monden.’ Er zullen altijd mensen zijn bij wie een kunstwerk niet in de smaak valt. Het kan ook zijn dat mensen niet objectief naar het project kunnen kijken, ze zijn bij voorbaat al negatief ingesteld.

Als het kunstwerk er dan eenmaal staat, is het moeilijk om het nog mooi te vinden of het tenminste te kunnen waarderen. Kunstenaars en initiatiefnemers moeten natuurlijk open staan voor kritiek, maar alleen als deze doordacht is en beargumenteerd.

Daar komt nog bij dat een kunstwerk op een bepaalde plek de omgeving danig kan veranderen. Er zijn veel mensen die nogal huiverig zijn voor veranderingen, vooral als het hun eigen woon- en werkomgeving betreft. Als een kunstwerk er eenmaal een paar jaar staat kan de tegenstand afnemen, men raakt aan het werk gewend en gaat het misschien zelfs wel mooi vinden. Het kunstwerk is dan bij de omgeving gaan horen.

Een kunstwerk in de openbare ruimte heeft al met al veel pluspunten. Voor sommige mensen kan het iets zijn waar ze aan moeten wennen. Sommigen zullen het nooit mooi vinden, anderen zullen het leren waarderen. Omdat over smaak niet te twisten valt zal het plaatsen van een kunstwerk altijd wel negatieve reacties uitlokken. Toch wegen deze reacties niet op tegen alle voordelen die kunstprojecten in de openbare ruimte met zich meebrengen.

 

Mocht u uw mening over ‘Kunst in openbaar ruimte’ kwijt willen of suggesties hebben omtrent het aanbrengen van kunst in eigen dorp, schrijf het neer en geef zin aan dit forum…
15:31 Gepost door Albert-Fernand HAELEMEERSCH | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.